בהקטי היא המטרה העליונה של אשטנגה יוגה

ב.ק.ס איינגרבבהגווד גיטה (15.15) נאמר שמטרת כל הידע הוֵדי היא לדעת את קרישנה (וֵדַיְשׂ צַ'ה סַרְוַיְר אַהַם אֵוַה וֵדְיוֹ). הדרך היחידה לדעת אותו זה באמצעות אהבה: "רק באמצעות שירות מסור (בהקטי יוגה) ניתן להבין אותי כפי שאני, כאישיות אלוה העילאי. ומי שהופך מודע לי כליל על-ידי שירות שכזה, זכאי להיכנס לממלכת אלוהים." (ב.ג. 18.55)

בסוף הפרק השישי של הבהגווד גיטה (6.47), שעוסק בדְהְיָאנַה יוגה, קרישנה אומר: "מכל היוגים, מי שמאמין בי באמונה גדולה ובלתי מעורערת, שהוגה בי בתוכו ומגיש לי שירות אוהב ונשגב – הוא הקרוב והמאוחד עימי ביותר ביוגה, והוא הנעלה מכולם. זו דעתי."

אַשְׁטָאנְגַה יוגה ובהקטי
בהקדמה לספרו של דוקטור אדוין בריאנט, The Yoga Sūtras of Patañjali, אומר ב.ק.ס איינגר, הסמכות הגדולה בעולם כיום לאַשְׁטָאנְגַה יוגה:

"בסֻוּתְרַה הראשונה של הסָאדְהַנַה-פָּאדַה מסביר פַּתַנְגַ'לי את התרגול של קְרייָא יוגה, בחזרו על אותם מרכיבים שניתן למצוא בתרגול נייָאמַה, כלומר, תַפַּס, סְוָאדְהְיָאיַה, אִישְׂוַרַה-פְּרַנידְהָאנַה (=משמעת, לימוד עצמי, ומסירות לאל). ההגדרה הזאת בעלת שלושת ההיבטים מצביעה בבירור על הנתיבים של קארמה, גְ'נָאנַה, ובהקטי. למרות שפַּתַנְגַ'לי ממליץ על בהקטי בתחילת טקסט 1.23, אני מחשיב את התרגולים של יַמַה ונייַמַה (2.30-45) כמקבילים לקארמה מַרְגַה (נתיב הפעולה); אָסַנַה, פְּרָאנָאיָאמַה ופְּרַתְיָאהָארַה (2.46-55) כמקבילים לגְ'נָאנַה מַרְגַה (נתיב הידע); ודְהָארַנָּא, דְהְיָאנַה, וסַמָאדְהי (סַמְיַמַה, 3.1-4) כתואמים לבהקטי מַרְגַה (נתיב המסירות).

"פְּרַקְרּיתי ופּוּרוּשַׁה משולבים וקשורים זה בזה. מתרגלי יוגה חייבים להבין את מערכת היחסים הזאת באופן בהיר, ואז לתרגל סְוָאדְהְיָאיַה בצורה של אָסַנַה, פְּרָאנָאיָאמַה ופְּרַתְיָאהָארַה. סוָא פירושו "עצמי" ואַדְהְיָאיַה "לימוד". שלושת ההיבטים האלה של הפַּתַנְגַ'לה יוגה מובילים את המתרגל (סָאדְהַקַה) להבין את עצמו או את עצמה מהעור ועד העצמי. מכאן, שהם מובילים את המתרגל בנתיב הגְ'נָאנַה. דְהָארַנָּא, דְהְיָאנַה, וסַמָאדְהי, בהיותם התוצאה של גְ'נָאנַה שמושגת דרך תרגול של אָסַנַה, פְּרָאנָאיָאמַה ופְּרַתְיָאהָארַה יחד עם יַמַה ונייַמַה, מובילים אז את הסָאדְהַקַה לעבר נתיב הבהקטי. בהקטי היא המטרה העליונה של פַּתַנְגַ'לה יוגה. אולם, אם הסָאדְהַקַה מתרגל את הסָאדְהַנַה מתוך מניעים אנוכיים, הוא ישיג בסך הכול הנאה חושית (בְּהוֹגַה)."

בכך איינגר חוזר למעשה על מסקנתו של מורו קְרישְׁנַמַצָ'ארְיַה (1888-1989), גדול היוגים של המאה הקודמת, שכתב (בספרו יוגָאנְגַ'ליסָארַם):

"למראה יופיו של האל השרוי בליבו, שהינו שורש היקום,
שבת זוגו הינה לַקְשְׁמִי, אלת המזל,
היוגי רוקד בחדווה עילאית, כמו אובד כליל למראה זה."

 "ייצב את הנשימה, היה שמח,
קשור את מחשבותיך עם האל שבליבך.
זה המסר
של יוגי תירוּמַלַה קרישנה"

בהקטי אינה רק אמצעי לשחרור מכבלי החומר. בהקטי היא הדרך והמטרה כאחת. שחרור מכבלי החומר הופך להיות מושלם רק כאשר היוגי משתקע ביחסי אהבתו הנצחיים עם קרישנה. רק בשלב זה מתאפשרת השקטה מושלמת של גלי המחשבות; רק בשלב זה הוא מסוגל לפעול בעולם ללא יצירת קארמה. זאת משום שהוא יודע כיצד להעלות כמִנחה את כול מעשיו לאל, משוחרר כליל מכל מניע אנוכי, כנאמר בבהגווד גיטה (9.27-28):

"הו בן קוּנְתִי, כל אשר תפעל, תאכל, תגיש או תחלק, גם כל סיגוף – עשה כמנחה לי. בדרך זו תשתחרר מן השעבוד לפעולה, על תוצאותיה החיוביות והשליליות. אם תמקד את מחשבותיך בי על-פי עקרון פרישות זה, הרי שתזכה בגאולה (מקארמה) ותבוא אלי."



מאמרים נוספים מאת גוּנָאוַתַר דָאס

מורה לבהקטי יוגה ולפילוסופיה של היוגה.

כתיבת תגובה

Bookmark and Share
וידאו
מהי מטרת החיים?
שיחה על הצורך הבסיסי של כל בני האדם - לאהוב ולהיות אהוב
עולם מעבר לשמים
קליפ תמונות מוורינדאוון - הודו, המלווה בשירו של מייקל קסידי
פרות שמחות
ארגון "הגנה על פרות" בהודו דואג לפרות ושוורים פצועים בדרך מיוחדת במינה
הרשמה לניוזלטר