לצרוך או לא מוצרי חלב לאור האכזריות כלפי הפרות?

שאלה זו היא אחת הדילמות שקשה לתת לה תשובה חד-משמעית. גם אני מתלבט בה רבות.

התרבות שסובבת את עולם היוגה, שנועדה ליצור אוירה התומכת בצמיחה רוחנית, כרוכה בשימוש נרחב במוצרי חלב – הן לאכילה והן לטקסי קודש. תרבות זאת מעודדת לא רק הגנה על פרות אלא אף אהבה אליהן. בתרבות הוֵדית, תרבות היוגה הקדומה, הפרה אף נחשבת לאחת מ-7 האימהות של האדם.

אינני בטוח שוויתור על צריכת החלב כביטוי למחאה כנגד האלימות והאכזריות של האדם המודרני, שהינו אטום לסבל של האחר ושכול מניעיו הם רק כסף, אכן תפחית את האלימות כלפי הפרה.

יתכן דווקא כי אם נחזק את ההיבטים התרבותיים והמוסריים הכרוכים בשימוש בחלב ובמוצריו, ועקב כך נלמד לראות את הפרה כאם (לא שוחטים אימא אחרי שהיא מסיימת להיניק אותנו ולטפל בנו) – זה יביא לשינוי היחס כלפיה.

הבעיה למעשה היא הרבה יותר חמורה ומקיפה. האדם המודרני שם את האינטרס הכלכלי-אנוכי שלו כעליון ומנצל ככול יכולתו את כלל משאבי הטבע. ניצול זה (בצורה של הנדסה גנטית, הורמוני גידול, וכו') חל על כל המזונות של האדם-ירקות, פירות, דגנים וקטניות-ובהיבט אחר, גם על זיהום הנהרות, הימים, האדמה והאוויר. האם הפיתרון זה להתנתק מעולם אנוכי ואכזרי זה? אולי. אולי ניתן עדיין למצוא מקום באוקיינוס השקט שתאוות הבצע של האדם לא לכלכה אותו, ושם למצוא שלווה. אך לטעמי אני מעדיף לחיות בתוך החברה הזאת ולהיאבק על שינויה, ולצערי זה כרוך לפעמים בהתלכלכות בלתי נמנעת; אני שואף אוויר מזוהם, אני אוכל אוכל מרוסס וחסר טעם שאיני בטוח אם הוא ראוי להצעה לקרישנה, וגם שותה חלב של פרות שהתייחסו אליהן באלימות מחפירה.

אני מתפלל שיום אחד אחדים מחברינו יקימו חווה שבה יגדלו ויחלבו את הפרות כאקט של אהבה, מבלי לשחוט אותן לאחר שיחדלו לספק את חלבן.

אני משוכנע שקרישנה לא מאושר שהחלב נילקח באופן כזה מחפיר מהפרות כיום. אך בו זמנית, איני בטוח שהוא רוצה שנפסיק לצרוך חלב ומוצריו, מהסיבה שהסברתי קודם.

אני מקווה לכן שהוא מקבל את החלב והופכו לפְּרַסָאדַם, לחסד מטהר, כמו גם מיטיב עם הפרה שממנה נלקח החלב. שוב, משום שתרבות שתיית החלב תומכת בצמיחה רוחנית ויוצרת אווירה של אהבה וטובות, אולי נכון יותר להגביר את המאבק להגנת הפרות והדגשת חשיבות החלב מאשר להלחם נגד שתייתו.

ניתן להבחין בארץ בין גבינות שגיבנו אותן באמצעות רנט שמקורו ממעי העגל, לבין גבינות שגיבנו אותן באמצעות תחליף כימיקאלי, ואנחנו מקפידים שלא להשתמש בגבינות עם רנט.



מאמרים נוספים מאת גוּנָאוַתַר דָאס - ידע מעמיק

כתיבת תגובה

Bookmark and Share
וידאו
מהי מטרת החיים?
שיחה על הצורך הבסיסי של כל בני האדם - לאהוב ולהיות אהוב
עולם מעבר לשמים
קליפ תמונות מוורינדאוון - הודו, המלווה בשירו של מייקל קסידי
פרות שמחות
ארגון "הגנה על פרות" בהודו דואג לפרות ושוורים פצועים בדרך מיוחדת במינה
הרשמה לניוזלטר