יום ההופעה של שְׂרִילַה פרבהופאדה 2013

שרילה פרבהופאדהמייסד תנועת הרא קרישנה

יום ההופעה של שרילה פרבהופאדה מהווה הזדמנות לפאר את אחד מגדולי אנשי הרוח של העולם בעת האחרונה.

שרי צ'איטניה מַהָאפְּרַבְּהוּ, שהוא קרישנה עצמו, הופיע לפני כ-500 שנה כדי לתת לאנשי קַלי יוגה (התקופה המודרנית שמאופיינת בחולשה רוחנית) את היוגה דהרמה, את הדרך המומלצת לפתח אהבת אלוהים ולהשתחרר מסבך החיים החומריים. זאת באמצעות שירה בציבור של שמותיו של קרישנה. שרי צ'איטניה ניבא ששמותיו של קרישנה יגיעו לכל כפר ועיר ברחבי העולם.

מכל מקום, כ-100 שנה לאחר שעזב את כדור הארץ, דרך הבהקטי שלימד כמו נמוגה תחת מגפיה הרומסות של קלי יוגה. בזמנו של שרילה בהקטיוינוֹדַה טְהָאקוּרַה, כ-400 שנה לאחר תקופתו של שְׂרי צ'איטניה, תנועת הסַנְקירטן של שירה בציבור של שמות האל, הייתה במצב עגום. מצד אחד פרשנות חושנית לדברים של שְׂרי צ'איטניה הפכה את התנועה בעלת המוסר הגבוה ביותר והערכים הנעלים לתנועה של סַהַג'ייות (מתחזים למתרגלים מתקדמים אך שקועים בחומרנות), של סנטימנטליסטים במקרה הטוב, ולנהנתנים רוחניים בזויים במקרה הרע, ומצד שני, הרוח הליבראלית של שְׂרי צ'איטניה, שאפשר לכול אדם לתרגל את תודעת קרישנה ללא התחשבות במעמדו החומרי, רוח זאת הלכה ונעלמה כשנספגה מחדש למבנה ההירארכי והריטואליסטי הנוקשה של ההינדואיזם. התרגול הרוחני חמק מידיי פשוטי העם והופקד מחדש בידיהם של בְּרָאהְמַנים מלידה, שפעמים רבות בינם לבין תרבות בְּרַהְמינית אמתית היה מרחק רב.

בהקטיוינוֹדַה תְהָאקוּרַה התחיל את מסע השיבה לבהקטי המקורית אותה לימד שְׂרי צ'איטניה מַהָאפְּרַבְּהוּ. הוא גם חתר לממש את הרצון של שְׂרי צ'איטניה להפיץ את תנועת הסַנְקירטן (שירה בציבור של שמות האל) בכול כפר ועיר ברחבי העולם. הוא עשה זאת באמצעות כתיבה של ספרים באנגלית והפצתם ברחבי העולם. לעזרתו בא בנו, שרילה בהקטיסידְדְהָאנְתַה, שבעזרת תלמידיו הרבים, ועל בסיס הוראותיו וספריו הרבים של אביו, התעמת עם כל הקבוצות הסוטות מבהקטי טהורה בהודו, הביס אותן, וביסס מחדש סוּדְדְהַה בהקטי (שירות מסור טהור לאל) כדרך היחידה בקַלי יוגה לתרגל חיים רוחניים ולפתח אהבה לאלוהים. הוא המשיך את יוזמתו של אביו להפיץ את תנועת הסַנְקירטן ברחבי העולם בשעה ששלח את תלמידיו לאנגליה וגרמניה לפתוח מרכזי לימוד וַיְשְׁנַויים.

כעת, כדי לממש את תחזיתו של שְׂרי צ'איטניה שתנועת הסַנְקירטן תציף כל כפר ועיר ברחבי תבל באהבה לאלוהים, קרישנה שלח לעזרתו את שרילה פרבהופאדה. שרילה פרבהופאדה נולד למשפחה וישְׁנַּוית (שסוגדת לווישנו, או קרישנה) טהורה. כבר בילדותו אביו יעד לו קריירה של מטיף של בְּהָאגַוַת דהרמה (דרך האהבה לאלוהים). כבר בפגישה הראשונה עם שרילה בהקטיסידְדְהָאנְתַה, כמו גם ההוראה האחרונה שנתן לו רגע לפני עוזבו את העולם, אמר לו מורו, שעליו להקדיש את חייו להפיץ סוּדְדְהַה בהקטי, בהקטי טהורה, ברחבי העולם. שרילה פרבהופאדה החשיב הוראה זו כמשימת חייו. בהתקרבו לגיל 70 הוא חש שהוא מוכן למלא את המשימה שהטיל עליו מורו הרוחני – לצאת למערב וללמד בהקטי טהורה.

שרילה פרבהופאדה הצליח באופן יוצא מן הכלל למלא את המשימה. תוך 12 שנה הוא בנה מכלום תנועה (בשם איסקון) שלה עשרות אלפי חברים נאמנים, הוציא לאור מעל ל-60 ספרים, יסד מעל 100 מרכזים, חוות ובתי-ספר, יצר מטיפים ומורים ממשיכי דרך, ייבא אלמנטים מהתרבות הוַיְשְׁנַוית, כמו סגידה לדמות האל במקדש ופסטיבלים גדולים, וארגן את מוסדות התנועה כך שלאחר עזבו את העולם, תוכל התנועה להמשיך את המשימה – להפיץ קרישנה בהקטי ברחבי העולם.

כיצד ייתכן שאדם אחד חסר כל פרוטה מהודו, בגיל 70, מתחיל מכלום תנועה רוחנית בארץ המטריאליסטית ביותר במערב, אמריקה, וקוצר הצלחה כה מדהימה? התשובה היא אמון מלא בגוּרוּ ובשם הקדוש, והתמסרות מלאה להטיף את המסר של שְׂרי צ'איטניה – בכול מצב ובכול זמן – לכולם. כמובן שקרישנה מעמיד למשרת מסור שכזה את כל יכולותיו האינסופיות, ממש כמו שקרישנה אִפשר לארג'ונה לנצח בשדה הקרב בניגוד לכל היגיון חומרי. שרילה פרבהופאדה עודד וניווט את הבחורים הצעירים שהצטרפו אליו לתת את הכול לקרישנה, ולהציף את העולם בקירטן (שירה בציבור של שמות האל) ובחלוקת ספרים. הוא הנהיג את התנועה ועודד את חבריה באמצעות אלפי מכתבים ששלח כמעט לכל הדבקים, גם באמצעות קבוצה בכירה של דבקים שהטיל עליהם את האחריות התובענית לדחוף ולדחוף את תנועת הסַנְקירטן.

כל מי שפגש את שרילה פרבהופאדה חש מייד בחברתו כמה קרישנה אמיתי, כמה הוא רלוונטי לחיי היום יום. הייתה תחושה נפלאה שאם רק נוסיף את קרישנה לחיים של העולם, יהפוך עולמנו למקום מדהים לחיות בו. אני זוכר שפרבהופאדה אמר לדבקים, שאם כולנו נוותר על כל שמץ של אגו ונתמסר לחלוטין להפיץ את השם הקדוש, תוך 18 ימים ניתן לבנות עולם חדש. עבדנו קשה ביותר שזה ייקרה. כל הקשיים הנפשיים כמו נעלמו! הפצה של תודעת קרישנה גרמה לטעם וחוויות שמעולם לא נחוו. היינו כשיכורים רוחניים. לכולם היה ברור ששרילה פרבהופאדה הוא נציגו הישיר והאישי של קרישנה, וקרישנה עומד מאחוריו ומאפשר כל זאת.

לשרילה פרבהופאדה היתה יכולת להבין איפה כל אחד שרוי ולדבר ישר ללב. הוא חש אהבה כה רבה לתלמידיו ונתן בהם אמון כה רב, שהם חשו מחויבים לשלם על אמון מלא זה בחיים של הטפה של תודעת קרישנה, בלהעסיק כל טיפה של אנרגיה בשירות לפרבהופאדה ולקרישנה.

שרילה פרבהופאדה היה חדשן רוחני. מצד אחד הוא היה נאמן לחלוטין לתרבות הוַיְשְׁנַוית. אך משום נאמנותו העצומה לשרילה בהקטיסידְדְהָאנְתַה, הוא ניחן בהבנה הנדירה איפה ניתן להיות גמיש ביישום, ומה אין לשנות. הוא התאים את תודעת קרישנה לאנשי המערב. זאת הוא עשה תוך כדי כך שכפף את כול הפעילויות לסַנְקירטן, להפצת השם הקדוש של קרישנה ברחבי העולם. הוא אירגן שירה ברחובות או ארגון פסטיבלים גדולים שבם חילק פְּרַסָאדַם, מזון רוחני, לאלפים ומיליונים. אף יותר מזה. הוא חיבר חלוקת ספרים עם הפצת שמות האל באופן שלא היה ידוע לפני כן. הוא הפך את הדפסת הספרים שלו והפצתם לדרך הסגידה העליונה לקרישנה. בצורה זו הוא הגיע לכל פינה ברחבי העולם. באמצעות הספרים אותם כתב, הוא לא רק נתן בסיס פילוסופי לתנועה; הוא אפשר להפיץ את תודעת קרישנה ברחבי העולם ובו זמנית ליצור כך מקורות הכנסה כספיים שמינפו וביססו את התנועה באותו זמן.

בספריו שרילה פרבהופאדה המשיך את מלחמתו של שרילה בהקטיסידְדְהָאנְתַה בתפיסה רוחנית רווחת, שבסופו של דבר העולם לא קיים, ובתפיסת האלוהות משוללת האישיות. פרבהופאדה ראה באלה את הסיבה העיקרית להתדרדרותה של האנושות למטריאליזם, ולמשבר הקשה שכל הדתות כיום נתונות לו, משום שעקב פרשנות מעוותת שכזו לאמת ולאלוהים, האדם מאבד את משמעות החיים ומטרתם – אהבת אלוהים.

שרילה פרבהופאדה פישט מאוד את התרגול הרוחני של דרך הבהקטי – על המתרגלים לחזור על השמות הקדושים מספר קבוע של פעמים ביום כאמצעי להגיע לקרישנה (תחת הדרכה של גוּרוּ ותוך ניסיון להימנע מעבירות כנגד השמות הקדושים), ולשמור על 4 כללים שימנעו מהם להתדרדר למטריאליזם (הימנעות מאכילת בשר, הימנעות מהימורים, הימנעות מסמים ומשכרים למיניהם, והימנעות מיחסי מין שלא למטרת הולדה). 4 כללים אלו אמנם אינם רוחניים, אך שמירתם היא תנאי סף לתרגול רוחני אמיתי. בדרך זו שרילה פרבהופאדה יצר סייג לסהג'ייות (מתרגלים רוחניים זולים), ומבחן לרצינות ולכנות לכל מתרגלי היוגה ודתיים באשר הם לעתיד לבוא.

כיום שרילה פרבהופאדה נגיש דרך תלמידיו ממשיכי דרכו, ודרך כמות עצומה של הקלטות, סרטים וספרים, שתלמידיו הנאמנים דואגים לשמר ולהנציח.



מאמרים נוספים מאת גוּנָאוַתַר דָאס

מורה לבהקטי יוגה ולפילוסופיה של היוגה.

כתיבת תגובה

Bookmark and Share
וידאו
מהי מטרת החיים?
שיחה על הצורך הבסיסי של כל בני האדם - לאהוב ולהיות אהוב
עולם מעבר לשמים
קליפ תמונות מוורינדאוון - הודו, המלווה בשירו של מייקל קסידי
פרות שמחות
ארגון "הגנה על פרות" בהודו דואג לפרות ושוורים פצועים בדרך מיוחדת במינה
הרשמה לניוזלטר