צמחונות – אמצעי למטרה נעלה יותר
רוב הצמחונים הינם אנשים אשר הבינו שכדי להשיג שלום ושלוה בעולם, עלינו לפתור תחילה את בעיית האלימות שבתוך ליבנו. לכן אין זה מפתיע שאנשים מכל מעמדות החברה הפכו לצמחונים במהלך חיפושם אחר האמת. הצמחונות הינה שלב הכרחי בהתקדמות לעבר חברה טובה יותר, ואלה אשר יקדישו מזמנם לשקול את יתרונותיה ימצאו את עצמם בחברתם של הוגי דעות רבים כפיתאגורס, סוקרטס, אפלטון, לאונרדו דה וינצ'י, ניוטון, ז'אן ז'אק רוסו, לאו טולסטוי, מהטמה גנדי, אלברט שוויצר, אלברט איינשטיין ועוד רבים. ומהם יתרונותיה של הצמחונות?
בריאות ותזונה נכונה
כבר ב- 1961 קבע ביטאון האגודה הרפואית האמריקאית ש"90 עד 97 אחוז ממחלות הלב יכולות להימנע באמצעות תזונה צמחונית". מחקרים מדעיים רבים מראים את הקשר שבין תזונה אשר מבוססת על בשר, לבין רמת הכולסטרול שבגוף ומחלות לב. ואף יותר מזה, מדענים מוכיחים שחלבון צמחי יכול לפעול לשמירת רמת כולסטרול נמוכה.
ומה עם סרטן? מחקרים שנערכו במהלך עשרים וחמש השנים האחרונות מוכיחים בעליל את הקשר ההדוק שבין אכילת בשר לבין סרטן המעי, סרטן פי הטבעת, סרטן השד וסרטן הרחם. סוגים אלה של סרטן נדירים ביותר בקרב הצמחונים או בקרב אלה אשר ניזונים על מעט מאד בשר, אולם הינם שכיחים ביותר בקרב האוכלוסייה אוכלת הבשר.
מדוע אוכלי הבשר פגיעים יותר למחלות אלה? הביולוגים משיבים: גוף האדם פשוט אינו מתאים לאכילת בשר. צינור העיכול של החיות הטורפות הינו קצר יחסית (פי שלוש מגוף החיה), כדי לאפשר פליטה מהירה יותר של הרעלים אשר נוצרים מהריקבון המהיר של הבשר בגוף. מאחר שמזון צמחי מתפרק ונרקב הרבה יותר לאט, הרי שצינור העיכול של אוכלי הצמחים הינו גדול פי 12 מגופם ומאפשר כך ספיגה איטית של המזון הצמחי. כזהו גם צינור העיכול של האדם. כתוצאה מכך, הרעלים אשר מצטברים מרקב הבשר שבגוף הינם רבים מיכולת הספיגה של הכליות, ולפיכך עלולים לגרום לדלקת פרקים, שגרון, ואף לסרטן. כמו כן, לשם עיכול הבשר בקיבה דרושות חומצות קיבה חזקות מאד. אולם אנו רואים שחומצות הקיבה של חיות אוכלות צמחים ושל אדם הינן חלשות פי עשרים מאלה של בעלי חיים טורפים.
ומה עם חלבונים? מוצרי חלב, דגנים, אפונים, עדשים ואגוזים כולם הינם מקור מרוכז של חלבון. מדענים כיום אף מוכיחים כי רוב הירקות, הפירות, האגוזים והדגנים מהווים מקור נפלא לחלבון שלם (אשר מכיל את שמונה החומצות האמיניות שאינן מופקות על ידי הגוף עצמו). כמות חלבון רבה מדי, לעומת זאת רק מחלישה את הגוף. מחקרים רבים מוכיחים כי כושרם הגופני של הצמחונים עולה פי שנים על כושרם של אוכלי הבשר, יכולת ההתמדה שלהם רבה יותר, והתאוששותם ממאמץ מהירה פי חמש.
מוסר
רבים האנשים אשר רואים את שאלת המוסר כמרכזית ביותר בהיהפכות לצמחוני. לאו טולסטוי כתב שעל ידי הריגת חיות למזון, "האדם מדכא בתוכו את רגישותו הרוחנית הגבוהה ביותר – תחושת אהדה ורחמים כלפי יצורי חיים דומים לו… בשעה שגופנו משמש כקבר חי לחיות שנרצחו, כיצד ביכולתנו לצפות לתנאי חיים טובים בעולם?" לאונרדו דה וינצ'י כותב: "אנו חיים על מותם של אחרים… יבוא היום שבו יסתכל האדם על רצח חיות כשם שכיום מסתכלים על רצח אדם".
אדם שמעדיף לאכול בעלי חיים ולהתעלם מסבלם, מדכא את רגישותו האנושית, גם כלפי בני האדם שסביבו. זאת בגלל הנטייה האנוכית לראות את האחר כמכשיר או כ"בשר" שנועד לסיפוקו.
כל כתבי הקודש מורים על הצו "לא תרצח". ובמילון אנו מוצאים שההגדרה למילה "לרצוח" היא להרוג או להמית (בעיקר מתוך זדון). לא נאמר שם שהכוונה היא לאדם בלבד, כפי שמנסים רבים לפרש כיום. עוד מורה העיקרון הדתי שאלוהים הינו האב העליון, וכל היצורים החיים הם נשמות רוחניות, בנים של אלוהים. לכן מהווה הצמחונות, או ההימנעות מפגיעה באחינו החלשים יותר, הבסיס הראשוני וההכרחי להבנה רוחנית.
קארמה
קארמה הינו מונח סנסקריטי שפרושו "פעולה", או ליתר דיוק, כל פעולה חומרית אשר גוררת אחריה תגובה שכובלת אותנו לעולם החומרי. כלומר שמעשינו העכשוויים מכתיבים את גורלנו בעתיד (בחיים אלו או בבאים), והשמחה או הסבל שאנו חווים כיום הינם תגובה למעשינו בעבר (מחיים אלו או מקודמים). אף כי רעיון הקארמה כרוך על פי רוב עם הפילוסופיה המזרחית, רבים במערב מקבלים אותו כיום כעקרון טבעי כמו הזמן וכוח המשיכה. על פי חוק הקארמה, אם אנו גורמים כאב או סבל ליצורים אחרים, גם אנו נצטרך לסבול. מכאן שהסכסוכים בעולם, אשר הינם לכאורה תוצאה של ניגודי אינטרסים פוליטיים, למעשה מקורם בקארמה (או בתגובה למעשים) אשר צברו האזרחים התמימים כביכול. אותם אזרחים תמימים אוכלי בשר הינם אחראים למלחמות התמידיות בעולם לא פחות, אם לא יותר, ממנהיגיהם, מקבלי ההחלטות. עד כמה זה נבער וצבוע לצעוד בהפגנות שלום ואחר כך לקפוץ לסטיקייה הקרובה ולהלעיט את עצמנו בגוויותיהם של יצורים חפים מפשע!
הגשמה עצמית
הגשמה עצמית זהו מונח שאנשים שונים ינסו להגדיר אותו בצורות שונות: אותו אדם שרירי שחושב למשל, שהוא גופו, ינסה להגשים את עצמו על ידי מימוש הפוטנציאל הטמון בגופו ובחושיו. מי שמזדהה יותר עם שכלו, ינסה לממש את כישוריו האינטלקטואליים או האומנותיים. מי שמזהה את עצמו עם קבוצת האנשים שלתוכה נולד, ינסה להגשים את עצמיותו במישור הלאומי וכו'. וכך, מי שמבין שהוא הינו נשמה רוחנית, שמטבעה הינה נצחית, מלאה בחדווה ובידע, וחדורה באהבה לאל, אלא שכיום הפכה מותנית לגוף תוצר הקארמה שלה – מי שמבין את האמת הזאת, עבורו הגשמה עצמית פירושה הגשמת טבעו הרוחני, כלומר, השתחררות מסבל ההתניה החומרית, והחייאת יחסיו הנצחיים עם האל.
וכיצד צמחונות מסייעת לזה? בבהגווד גיטה, שהינו אחד מן הספרים החשובים בספרות ההודית העתיקה, קרישנה אומר שהוא נכון לקבל מדבקו (חסידו) כל מנחת מזון צמחוני שהדבק מגיש לו באהבה, אפילו יהיה זה עלה, פרי, פרח או מים. מזון כזה הופך אז לחסדו של האל, כלומר רוחני, ומשום כך חופשי מקארמה, ובאוכלך אותו, בנוסף להזנת הגוף הוא גם מטהר את הלב מזיקות חומריות ומקרב אותנו לאלוהים. תזונה צמחונית מגיעה אפוא לשלמות, באכילת מזון שהפך לרוחני אחרי שהוצע כמנחה לאל.
כי אחרי הכול, גם ארנבות וקופים הינם צמחונים…
צמחונות מקטינה אומנם את מידת האלימות בעולם, אלא שמזון שהוצע לאל פוטר אותנו אפילו מן האלימות שבנטילת חייהם של צמחים. מכאן שלא די בצמחונות בלבד כדי להתעלות. כאשר המזון הצמחוני מוקדש באהבה לאל, רק אז בכוחו לרומם אותנו מבחינה רוחנית, ולבסס את יחסינו האישיים עם אלוהים.
מה לאכול?
מי שרוצה להיות צמחוני צריך להקפיד על אכילה נכונה. חלבון מלא מושג על ידי אכילת דגנים וקטניות יחדיו (חומוס+לחם, עדשים+אורז, וכו').
חלב ומוצריו הם מקור עשיר לויטמין B12 ושאר הויטמינים הדרושים לאדם. מקור נוסף לויטמינים שאינם מיוצרים בגוף האדם אלה נבטים ועשב חיטה.
כל התצרוכת היומית של B12 הדרושה לאדם נמצאת בכ-50 גר' גבינה טרייה, חצי ל' חלב לא מעוקר, 100 גר' נבטי חיטה, נבטי מאש, או אלפלפא, או 10 ג' עשב חיטה (מומלץ להתייעץ עם דיאטטיקן מוסמך לגבי הכמויות המדויקות).
המודרניזציה ביצור המזון גורמת לאיכותו לרדת יותר ויותר ובעקבות זאת כמות החלבון והויטמינים שבו פוחתת. לכן, מי שלא מומחה בזה, שאינו מסוגל להקפיד באופן סדיר על אכילת מזון מזין ומאוזן, מומלץ שייקח תוספי מזון וויטמינים, כגון B קומפלקס וכו' (יש שמקורם מהצומח, ויש מהחי!).
אלא אם כן ניתן לחיות בצורה המכבדת ומתחשבת בבעלי החיים שמהם מקבלים מןצרי חלב.
אם נדע להתנהג אליהם כפי שהיינו רוצים שיתנהגו אלינו אז אולי ניתן להיות צמחוני
ולא טבעוני.
נו באמת,במוצרי חלב ,אין אלימות?
אתם יודעים מה בעלי החיים עברו עד שמוצרי החלב הגיעו אלינו?
עדיף היה להם שישחטו אותם לפני.
אם באמת מחפשים לצמצם אלימות כדאי שתהיו טבעונים ולא צמחונים.
אם תרשה לי לזרום על פי הגיון זה, שמעתי שיש הרבה "עבדים" בסין שמייצרים לנו את הסמארטפונים, וכו'. הם עוברים דברים קשים. מה לעשות איתם? להרוג אותם כדי לפטור אותם מסבלם, לפטר אותם מעבודתם, לא לצרוך את הסמארטפונים, או אולי אפשר להיאבק על תנאי עבודה הולמים עבורם?