שאלות נפוצות
מה זה יוגה?
יוגה משמע יחסים או איחוד עם העליון. בהגדרתה הרחבה ביותר, יוגה הינה כול תהליך המקרב את האדם לעליון. ישנם ארבע קטגוריות עיקריות של יוגה-אַשְׁטָאנְגַה (יוגת שמונת השלבים. זו כוללת את התנוחות הגופניות והנשימות המוכרות כיוגה במערב), גְ'נָאנַה (דרך השכל), קארמה (דרך העבודה) ובהקטי (יוגה של אהבה לעליון).
מה זה הרא קרישנה?
"הרא" פירושו רָאדְהָא, או התגלמות אנרגיית העונג של אלוהים. "קרישנה" פירושו "שובה הלב העליון". רבים יודעים את אלוהים כבורא העולם, אך לא רבים יודעים שאלוהים הוא גם הנהנה, או המתענג העליון; הוא חווה עונג עליון בחברת אוהביו ואהובותיו במישור הרוחני הנשגב. הדבקים (החסידים) של קרישנה, מטרתם להשתלב בהנאתו של האל. קרישנה שובה את לב דבקיו ביופיו האינסופי, בחינו ובעלילותיו הקסומות, והדבקים רוצים להשתלב בעלילותיו ולענג אותו בשירות אוהב. חזרה על המנטרה הרא קרישנה פירושה – הו ראדהא, הו אנרגיית העונג של האל, אנא העניקי לי את חסדך והעסיקי אותי בשירות אוהב לקרישנה.
מה זה הרא קרישנה? – ההסבר המלא
מה הקשר בין אלוהי התנ"ך לקרישנה ולאלים ההודיים?
אלוהים הינו אחד, אך היבטיו רבים. הוא ממש כמו אבא שבתו רואה אותו באופן אחד, אשתו רואה אותו באופן אחר, ובעבודה יש לו יחסים שונים לחלוטין. עם כול אחד ואחד יש לו יחסים, אך ביטויים ודרגת האינטימיות שלהם שונה. קרישנה נחשב להיבט האלוהי המאפשר את מגוון היחסים הרב ביותר והאינטימי ביותר. גם בתנ"ך לאל יש היבטים רבים, חלקם מזמין ליחסים יותר אישיים, חלקם להתייחסות מרוחקת ולעיתים אף לאי-יחסים. אותו היבט של האל המזמין לאהבה (ואהבת את…) אינו שונה מקרישנה, וההיבט של האל בתור בורא עולם מכונה בספרות היוגה וישְׁנוּ.
מה הן הוודות?
וֵדה משמע ידע. זהו ידע שניתן ישירות על-ידי האל או חכמים דגולים בתור נציגיו. הידע הוֵדי נחשב לנצחי ולנקי מפגם משום מקורו האלוהי. הידע הוֵדי מחולק למדורים שונים בהתאם לרמת ההתפתחות הרוחנית של האדם. החלק הארי, קארמה קָאנְדַה, עוסק בחיים דתיים ארציים ובאומנויות ארציות, יש חלק העוסק בידע ופרישות (גְ'נָאנַה קָאנְדַה), וחלק קטן העוסק בידע אודות הנשגב וביחסים עימו (אוּפָּאסַנַה קָאנְדַה). תורת הבהקטי מוצגת בבהגווד-גיטה, ושייכת לחלק העוסק ביחסים עם הנשגב.
מה ההבדל בין יוגה למדיטציה?
מדיטציה הינה חלק מיוגה, ומטרת שתיהן הינה התחברות לעליון.
מה ההבדל בין בודהיזם, הינדואיזם ותודעת קרישנה?
הבודהיזם במהותו הינה שיטה שמטרתה להימנע מסבל חומרי. זאת על-ידי כעין התכחשות לאני וראיית העולם כחולף וחסר אחיזה. תודעת קרישנה, או בהקטי יוגה, מתחילה מנקודת המוצא של סבל, אך פתרונה לזה הינה אהבה לאל. בבסיסן שתי השיטות נבעו מאותו מקור ורבים ממושגיהן זהים. בשעה שהבודהיזם מתמקד באי התקשרות לעולם כדי להפחית את הסבל ממנו, בהקטי יוגה מדגישה התקשרות ויחסים לא אנוכיים בעולם שהמניע להם זה אהבה, אהבה לעליון. הינדואיזם הינו אוסף של זרמי מחשבה ודת רבים, לעיתים אף סותרים זה את זה, שהמשותף להם שהם נשענים כולם על הספרות ההודית העתיקה, הוודות.
מדוע הפרה קדושה?
הפרה למעשה אינה קדושה, אך היא מייצגת תרבות קדושה. בתרבות ההודית הפרה נחשבת לאחת משבע האמהות של האדם. היא מספקת מרכיבי מזון חיוניים לגוף בהפכה עשב חסר ערך לחלב מזין, מחלבה יוצרים גם שמן חמאה (גהי) הבריא לגוף ומשמש לטקסי הקודש, הזבל שלה משמש לחיטוי (יש בו חומרים אנטיספטיים), השתן שלה בעל תכונות רפואיות, מזגה נוח ולכן מומלץ לגדל ילדים בחברתה, והיא יקרה לקרישנה. מי שהורג פרה, על-פי הוודות, ייענש בקארמה קשה ביותר, אך מי שמגן עליה, יזכה בברכה הגדולה ביותר.
למה לא יהדות?
לאדם המתרגל בהקטי יוגה, יוגה של יחסים ואהבה לאל, שאלה זו כלל לא עולה. העיקרון המנחה אותו בדרכו הרוחנית היא שכול מה שמסייע לו בהשגת מטרתו הינו רצוי, ומה שמסיט או מרחיק אותו ממטרתו—אינו רצוי. מכאן שמתרגל כזה יהיה פתוח ללמוד מה ביהדות יכול לסייע לו בדרכו הרוחנית כמו גם בכול דת או דרך אחרת. דת, ככלל, מיועדת לרמות שונות של מאמינים. יש בתוך הדת אנשים הכמהים ליחסים עם האל. עם אנשים כאלה מתרגל הבהקטי ישמח להתרועע. אך יש הנמשכים אחר היבטים מסורתיים, מוסריים, או אף מונעים משכר ועונש. ציבור כזה של מאמינים לא יעריך בדרך כלל את מתרגלי הבהקטי. עבורם אלו מהווים אף איום, משום שמתרגלי הבהקטי לא בהכרח מקבלים על עצמם עול חוקים ומצוות, אלא מקבלים או דוחים אותם לאור העיקרון המוזכר לעיל.
האם מי שלא מאמין באלוהים יכול לתרגל בהקטי יוגה?
קודם כול, דרך הבהקטי לא מחייבת בראשיתה להאמין באלוהים. בדרך הבהקטי נידרש אמון ראשוני, או רצון ראשוני לקשר עם אלוהים. אמון זה מתעורר כשהאדם בשל לכך, ובעיקר בעקבות מפגש עם אלו שחיים כבר את יחסיהם עם האל. לאדם חסר אמונה יש לעיתים יתרון בהתקדמותו הרוחנית על אדם מאמין. יתכן ואדם מאמין, עקב השתייכותו למסורת דתית שספקנות היא בה כפירה, לא מסוגל לגעת ברצונו האמיתי לקשר עם אלוהים, גם לא מסוגל להשתחרר מהבנות מוטעות לגבי טבע האדם והאלוהות שעוצרות את צמיחתו הרוחנית, הבנות שנספחו למסורת האמונה במשך אלפי שנים. אך אדם ספקן המחפש את האמת ייתכן ויהיה פתוח להתנסות ולעבור את הטרנספורמציה התודעתית שמאפשרת מגע ישיר עם האל וכך מביאה אותו למישור של מעבר לאמונה גרידא. סוגי היוגה השונים הינם כלים לחוויית האל. תרגול נכון בהם יכול לקרב את האדם למגע עם עצמו ועם האל. בהקטי יוגה הינה דרך שמטרתה היא יחסי אהבה עם האל. אין היא דורשת התנתקות מהעולם אלא אך שינוי במניע ליחסים היומיומיים—מיחסים נהנתנים ואנוכיים ליחסי אהבה המעודדים צמיחה רוחנית לעבר האל.
האם יש נשמה?
הנשמה הינה האני. על פי היוגה האני זה האישיות המקורית, המכוסה על-ידי זהות ואישיות חומרית (שנקראת נפש) וזו מכוסה בגוף חומרי. עם תירגול המדיטציה היוגית, האדם משתחרר בהדרגה מהזדהותו החומרית, וחש עצמו נבדל מגופו ומנפשו, ויכול אז להתמקד במהותו העמוקה ביותר, בנשמה. טבע הנשמה הוא חדווה נצחית של מודעות ואהבה אינסופית, והיוגי שחווה את עצמו כנשמה חש באושר אינסופי שכזה.
האם אלוהים קיים?
יוגה הינה תהליך להיווכח בקיומו של אלוהים. קיומו נחווה כאשר התודעה מטוהרת באמצעות תרגול היוגה ממסכי האנוכיות. האנוכיות מצמידה אותנו לתודעה חומרית ומונעת ממנו לחוות מימדים שמעבר לחומר. בשביל היוגי האל הוא מישהו שיש לו עימו יחסים, לעיתים אף אינטימיים, ועבורו אין צורך בהוכחה לקיום האל, כשם שאין לאדם צורך להוכיח לאחר (ולעצמו) את קיומה של אימו. (קיומו של האל נחווה במישרין על-ידי מי שכמהה לפגוש בו, ואלמלא כן, קיומו נעלם לחלוטין.) מכל מקום, קיומו של אלוהים כסיבת הסיבות וכאישיות העליונה הינו הגיוני ומאפשר להסביר את טבע האדם והעולם בצורה לאין ערוך יותר מספקת מיכולת המדע להסביר בכליו המכניסטיים את עולמנו וטבענו.
האם אדם הינו אלוהים של גופו?
אלוהים משמע שליט עליון שהכול כפופים לו והוא לא כפוף לאף אחד מעליו. כמו המדינה. ייתכן שאתה מאמין שהינך שליט הגוף וגופך שייך לך, אך ברגע מסוים ייתכן והמדינה תטען שגופך שייך לה (ועליך לשרת לכן בצבא ולסכן את גופך). כמו כן, אין ברצוננו לחלות, להזדקן ולמות, אך אלו נכפים עלינו. אם אלו אכן נכפים עלינו, האין זה הגיוני לדרוש מדוע? לתרגל בהקטי יוגה משמע לברר מדוע אלו נכפים עלינו וכיצד להשתחרר מכפייה זו (או כיצד לפנות למי שיכול לשחררנו מכפייה זו). אדם שמבין את זהותו הרוחנית והנצחית ויחסיו עם העליון, יכול להשתחרר מלידה, זקנה, מחלות ומוות חוזרים ונשנים. הבהגווד גיטה מקדישה פסוקים רבים כדי לברר מי אדון הגוף. למשל, בפסוק 3.27 נאמר: "הנשמה הרוחנית מתבלבלת בהשפעת העצמי הכוזב, וחושבת עצמה לעושה הפעולות שלמעשה מתבצעות על-ידי שלוש מידות הטבע החומרי".
למה להימנע מאכילת בשר?
באוכלנו בשר אנו מתעלמים מסבלו של בעל הבשר. אנו כמו אומרים שצרכינו התזונתיים והתענוג שמסב לנו הבשר מצדיקים לאטום את ליבנו לסבל של בעל הבשר. רגישות אנושית ורוחנית, כלפי אדם וחי, נובעות מנשמה מפותחת. אדם שמתכחש לרגשותיו הטבעיים של חמלה ורגישות לאחר, שלא מוכן לראות את סבלו של האחר, לא יוכל להתפתח מבחינה רוחנית, משום היותו מתכחש לטבעו הרוחני והאנושי. אין באפשרותו לחוות בתודעה כזאת את היותו נשמה אוהבת, לפחות כול עוד שלא ויתר על אלימות בלתי הכרחית. אטימות זאת לחיה עוצרת אותנו בהתפתחותנו הרגשית והרוחנית, גם מתבטאת באטימות ואנוכיות בסך מערכות היחסים האנושיות שלנו ומונעת מאיתנו את היכולת ליצור יחסים עמוקים עם זולתנו. אדם שיראה את בשר החיה כנועד לסיפוקו, יראה אף את זולתו כבשר שנועד לסיפוקו ויתעלם מהאישיות הכמהה ליחסים לא אנוכיים. בעיניים אנוכיות כאלו יכולתו למצות את רגשות אהבתו יקופדו. אדם ששם את העונג הגשמי כעליון על פני רגישות לאחר, כיצד באמת יוכל לאהוב, וכיצד באמת יוכל לשים את יחסיו עם האל כעליונים מהעונג שלו? אדם בעל לב רגיש ואוהב, שהינו מפותח מבחינה רוחנית, יהיה רגיש לכול חי, ולא יפלה על בסיס אינטרסנטי בין אחד לשני, אפילו שזה אויבו או בעל חי כלשהו. בנוסף, לפי הרפואה ההודית העתיקה גוף האדם בנוי למזון צמחוני ולא בשרי. כמובן שניתן להתאים את הבשר לאכילה (על-ידי בישול), אך עדיין המחיר הבריאותי כבד.